Kjøpe eller selge bolig? Her er forbrukerøkonomens råd

Publisert: Oct 21, 2021 | Kategori: Bank

Vurderer du å kjøpe eller selge bolig? Da er det et par ting du bør tenke over. Vi har snakket med forbrukerøkonom Magne Gundersen, som kommer med råd og tips til prosessen.

Snakk med rådgiver tidlig når du skal kjøpe bolig

Det kan være vanskelig å vite hva du skal gjøre når du først tenker på å kjøpe bolig. Veien til hjelp er heldigvis kortere enn du tror. 

– Bankens rådgivere gir deg veiledningen du trenger. Når det kommer til boligkjøp, kan de gi deg rådgivning hele veien fra sparefasen og ut til betjening av lån. De tar blant annet en gjennomgang av økonomien din og ser på mulighetene du har med tanke på boligkjøp, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Det er mye lettere for deg å planlegge hvis du vet hvilke forutsetninger du har. Du trenger derfor ikke vente med å ta kontakt med en rådgiver. 

– Jeg anbefaler alle å snakke med en økonomisk rådgiver tidlig, gjerne allerede mens man sparer. Det koster tross alt ingenting å få råd. Banken er opptatt av at kundene deres skal ha en trygg og god økonomi. At de er godt rustet for framtiden og klarer å betjene lånene sine. Jo tidligere du får oversikt over din økonomi, jo bedre er det, sier Gundersen.

mellombildeboliglånart2.jpg
Magne Gundersen. Foto: SpareBank 1

Er det et varig behov?

I Norge er det svært vanlig å eie sin egen bolig. Det er både trygt og lønnsomt. Men det finnes noen unntak fra denne regelen. Mange ser på det å kjøpe bolig som et stort mål i livet, men det betyr ikke at du burde investere i dette ved første mulighet. Hvis du ikke har planer om å bo der lenge, er det ikke nødvendigvis smart å gå til innkjøp. 

– Jeg pleier å si at du bør ha et varig boligbehov når du skal kjøpe. Det vil si at du har tenkt til å bo der over lengre tid, og ikke vil selge boligen etter et eller to år. Det kommer nemlig store utgifter i tillegg til kjøpesummen ved kjøp og salg. Ved kjøp må du kanskje ut med dokumentavgift og andre omkostninger. Og ved salg skal megler ha honorar, og kanskje ønsker du proff fotograf og styling før visning, noe som er langt fra gratis. Dette er utgifter som det ikke er sikkert at du tjener inn hvis du eier boligen din i kort tid. I slike tilfeller kan det være mer gunstig å leie, før du tar skrittet og kjøper egen bolig, forteller Gundersen.

Skal du kjøpe eller selge først?

Dette er en problemstilling mange kjenner til. Skal du kjøpe en ny bolig før du selger den du allerede eier? Svaret på dette kommer helt an på din økonomiske situasjon, og ikke minst hvordan boligmarkedet er på det tidspunktet du skal selge. 

Ved slike spørsmål bør du rådføre deg med banken.

– Det kan være krevende å vite om du skal selge din gamle eller kjøpe ny bolig først. De fleste steder i Norge er det faktisk helt greit å kjøpe først og selge etterpå. Det er stort sett uproblematisk. Men i noen områder kan det ta lang tid å få solgt. Mange tåler å ha et overgangslån i et par måneder, men det kan potensielt bli vanskelig om man sitter på to boliglån over lengre tid. Av den grunn er det viktig å få rådgivning av fagfolk. Ta en prat med banken om hva som passer best for deg, basert på det lokale boligmarkedet og din økonomiske stilling, poengterer Gundersen.  

Få lavere rente med LOfavør Boliglån

Det er mye å spare på å gjøre et gjennomtenkt valg av bank når du skal kjøpe bolig. Medlemsfordelen LOfavør Boliglån er fremforhandlet hos SpareBank 1 SMN og SpareBank 1 Østlandet, og gir deg som medlem en av landets beste boliglånsrenter. Du kan også benytte deg av andre SpareBank 1-banker som tilbyr gode fordeler på boliglån til deg som medlem. I tillegg kan du få gratis økonomisk rådgivning tilpasset din økonomi.

Renteeksempel LOfavør Boliglån (per oktober 2021): Nominell rente fra 1,35 %. Effektiv rente 1,44 %. 2 mill. over 25 år. Kostnad kr 378.166. Totalt kr. 2.378.166. 

Er du under 34 år vil vi anbefale deg å sjekke ut lånet LOfavør Boliglån Ung , eventuelt LOfavør Førstehjemslån , vårt eget lån for førstegangskjøpere. Alle våre boliglån gir deg en av Norges aller beste renter.  

Les mer om LOfavør Boliglån her

Klikk her