Tre gode grunner til å velge billån

Publisert: Nov 29, 2023 | Kategori: Bank

Enten du er skikkelig motorinteressert eller bare har behov for et fremkomstmiddel, er sannsynligheten stor for at du trenger å låne penger når du skal kjøpe deg bil. Men hvordan du finansierer kjøpet kan ha mye å si for privatøkonomien din – og hvor mye du sitter igjen med når du selger bilen igjen.

Vi har tatt en prat med Anne Nymoen som er kundekonsulent i SpareBank 1 Finans, LOfavørs samarbeidspartner og leverandør av Billån . Hun har lang erfaring med å gi råd til medlemmer som skal kjøpe seg bil, og vet hvilke fallgruver som finnes når det kommer til bilfinansiering.

For mange bilkjøpere står valget mellom å bruke ledig sikkerhet i boligen eller å velge et lån med pant i bilen, også kjent som et salgspantlån. Nymoens anbefaling er å gå for et salgspantlån, noe hun mener det er tre gode grunner til.

1. Den totale kostnaden blir lavere med billån

2. Egenkapital og realistisk løpetid på lånet kan minimere restgjeld

3. Du sparer sikkerheten i egen bolig

Den totale kostnaden blir lavere med billån

Ved første øyekast kan det være fristende å bruke ledig sikkerhet i boligen når du skal kjøpe deg bil. Hvorfor ikke? Renten og de månedlige avdragene er jo lavere enn med et billån. Samtidig er det viktig å være klar over at det som tilsynelatende ser ut som fordeler, kan ende opp med stikke kjepper i hjulene for deg senere.

– Det er lett å se seg blind på månedsbeløp. Velger du å bake lånet inn i boliglånet «sparer» du ofte penger hver måned sammenlignet med hva du ville gjort med et eget billån, men det man ofte glemmer er at lånet kan ha en løpetid på 25 år. Da kan du ende opp med å betale ned på bilen i mange år etter at du har solgt den. Totalt vil det koste deg mye mer, forteller Nymoen.

Egenkapital og realistisk løpetid på lånet kan minimere restgjeld

Biler faller i verdi etter hvert som tiden går. Derfor er det lurt å ha et billån som nedbetales i takt med verdifallet, noe du sikrer når du bruker et salgspantlån.

– Det betyr at du fortsatt har en positiv verdi i bilen den dagen lånet er nedbetalt eller bilen selges. Selger du bilen før lånet er nedbetalt, er det en risiko for at det kan være restgjeld i bilen. Derfor er det viktig at du velger en løpetid som samsvarer med hvor lenge du har tenkt til å ha bilen.

I tillegg til å velge en realistisk løpetid på lånet, har du muligheten til å komme verdifallet i forkjøpet ved å legge til egenkapital.

– Hvis du har anledning til å legge til egenkapital, anbefaler vi det. Det gir deg et godt forsprang, slik at du ikke blir sittende igjen med restgjeld når du selger.

Bilbilde_redigert_640x640.jpg
bruke bilen som sikkerhet for billånet?

Du sparer sikkerheten i egen bolig

Når du kjøper bil, er det et av få tilfeller der det kan tas pant i selve objektet. Det betyr at det er mulig å bruke bilen som sikkerhet for billånet, i stedet for å bruke den tilgjengelige sikkerheten du har i boligen din. Den kan komme til nytte senere.

– Ved å ta pant i bilen, sparer du den ledige sikkerheten du har i boligen din til andre formål som vil være med på å øke verdien på huset ditt, eller hvis du skal kausjonere for barn som skal inn på boligmarkedet, avslutter Nymoen.

Bruk dine medlemsfordeler med LOfavør Billån

Om du skal kjøpe din aller første bil eller oppgradere til en ny modell, får du flere medlemsfordeler gjennom , som 0,3 prosent medlemsrabatt på lånerenten, uavhengig om du kjøper ny eller brukt bil. Du får også billån uten krav om egenkapital, med bilen som sikkerhet for lånet.

Vi syns også at det skal lønne seg å ta miljøvennlige valg. Hvis du skal kjøpe deg en elbil, får du 1.200 kroner i medlemsrabatt på etableringsgebyret.

Priseksempel:
Nominell rente fra 6,45%. Låner du 150 000 kroner med effektiv rente på 9,31 % og 35 % egenkapital koster det deg 33 645 kroner. Totalt vil du betale tilbake 183 645 kroner over 5 år.

Les mer om billån her

Klikk her