Hvorfor er strømmen så dyr – og hvordan kan du spare strøm

Publisert: | Kategori: Hus og hjem

Strøm kan ofte oppleves som uforutsigbart. Vi har snakket med Fjordkraft, som forteller hvorfor strømmen er så dyr akkurat nå, og hvilke grep du kan ta for å spare strøm i hverdagen.

Når strømprisene skyter i været, kan det fort utgjøre betydelige summer. Dette kan være med på å skape usikkerhet og stress i hverdagen. Derfor har forbundene fremforhandlet to strømavtaler som skal gi medlemmer mer forutsigbarhet og kontroll over eget strømforbruk. Nederst i saken kan du også lese om strømsparetipsene som kan hjelpe på strømregningen.

Hvorfor er strømmen så dyr akkurat nå?

Vi har snakket med Kaja Marie Nordhus om dagens strømsituasjon. Hun jobber med analyse og innsikt hos Fjordkraft, som LOfavør samarbeider med om strømavtaler for medlemmer. Kaja forteller hvorfor strømmen er så dyr akkurat nå:

 • Sør-Norge har hatt mindre tilgang på vann- og vindkraft gjennom 2021, som skaper en ressursknapphet som presser prisene oppover.
 • Vi har hatt mindre nedbør her i Norge enn normalt.
 • Det har vært underskudd på gass og frykt for mangel på gassleveranser for vinteren i Europa. 
 • Det har vært mindre vind enn normalt i Nord-Europa.
 • Prisene på Co2-kvoter, som brukes i forbindelse med kullkraft, har også gått opp.
 • Norge er blitt tettere knyttet til Europa gjennom nye kabelforbindelser til Tyskland og UK.

- Alle disse faktorene påvirker og danner til sammen høye strømpriser her hjemme, forteller Kaja.

To strømavtaler for ulike behov

LOfavør ønsket seg avtaler som kunne sikre medlemmene mer forutsigbarhet og kontroll i tider med svingende strømpriser. Derfor forhandlet forbundene frem egne strømavtaler med Fjordkraft. 

Gjennom LOfavør får du tilgang til to strømavtaler: LOfavør Spotpris og LOfavør Garanti. Grunnen til at man kan velge mellom to forskjellige, er fordi de dekker ulike behov.

- LOfavør Spotpris er for den som ønsker størst mulig kontroll over sitt eget strømforbruk, forteller Kaja. - Da kan du undersøke hva strømprisen er i sanntid, og dermed legge strømkrevende gjøremål til tidspunktene når strømmen er billigst.

For de som er mer opptatt av en forutsigbar strømregning, anbefaler vi LOfavør Garanti. Dette er en avtale som sikrer deg mot høye pristopper. Prisendringer varsles minimum 14 dager før de trer i kraft. Da betaler du den samme prisen hele døgnet, og vet alltid hvilken sum som vil stå på strømregningen. Dette kan gi en ekstra trygghet når man skal planlegge økonomien.

Spar strøm med disse tipsene

Kaja kommer også med et par strømsparetips til deg som ønsker å spare litt ekstra.

- Det dyreste er som oftest oppvarming, og det nest dyreste er oppvarming av varmtvann. Derfor kan du spare mye ved å justere litt her, forteller Kaja. Den optimale innetemperaturen er 19 - 22 grader. Om varmeovnene dine står høyere enn dette, så er det anbefalt å skru dem litt ned. 

- Og prøv om du kan korte ned tiden i dusjen nå som strømprisene er så høye, sier Kaja. I tillegg har sparedusjer blitt mye bedre enn før. - Før var sparedusjer regnet som temmelig kjipe. Men de senere årene har sparedusjene blitt utrolig mye bedre, og du kan spare mye varmtvann ved å skaffe deg en, tipser hun.

Hun forteller videre at strømprisene ofte er høyere mellom klokken 6 og 9 om morgenen, og mellom 16 og 19 om ettermiddagen. Skal du for eksempel sette på en klesvask, kan du forsøke å gjøre det utenom disse tidspunktene. - Men vær oppmerksom på at dette kan variere mye fra dag til dag, og mellom ulike prisområder, forteller hun.

Det finnes også flere små grep du kan ta for å senke strømforbruket:

 • Senk temperatur på panelovner og varmekabler om natten eller når du er borte. Er det vinter og kaldt bør ikke romtemperaturen være under 15 grader så ikke rørene fryser.
 • Slå av lysene i rom du ikke bruker.
 • Senk temperaturen på varmepumpen dersom du drar på helgetur eller er borte i en lengre periode.
 • Ved lufting holder det å ha god åpning på vinduet i 5-6 minutter. Da er luft skiftet ut.
 • Bytt ut vanlige lyspærer med LED- eller sparepærer.
 • Still inn utelamper slik at de automatisk slår seg på når det blir mørkt, og av når det blir lyst. Invester eventuelt i et astrour som kan styre dette.
 • Reduser bruken av tørketrommel. Bedre for klærne, lommeboken og miljøet.
 • Vent med å kjøre oppvaskmaskinen og vaskemaskinen til de helt fulle.

Med små grep og en god strømavtale, kan du sørge for at du ikke betaler mer enn du må. 

Les mer om LOfavørs strømavtale med Fjordkraft

Klikk her