Gode råd til deg som skal flytte inn i kollektiv

Publisert: Aug 04, 2022 | Kategori: Ung

Kollektiv er en boform med mange fordeler, både økonomisk og sosialt. Sammen vil dere dele opplevelser, minner, ansvar og utgifter. Her finner du tre råd som kan bidra til å bevare husfreden og forholdet til de du bor med – og den dere leier av.

Vi har snakket med fordelsleverandørene til LOfavør om hva du bør tenke på om du skal flytte i kollektiv. Fremtind, SpareBank 1, EiendomsMegler 1, HELP og Legalis er alle eksperter innenfor sine områder, og her er deres beste råd til deg.

1. Fordel ansvaret med en ryddig leiekontrakt

2. Få oversikt over tingene dine

3. Bli enige om husreglene

Fordel ansvaret med en ryddig leiekontrakt

I et kollektiv er det mange som bor under samme tak, og blandingen av mennesker endrer seg ofte etter hvert som årene går. Derfor er det viktig at avtalen med utleier fordeler ansvaret på alle som bor sammen til enhver tid. Mange utleiere foretrekker at kontrakten står på én person, som i sin tur fremleier til de andre i kollektivet. Et alternativ kan være at alle som bor i kollektivet står oppført i en felleskontrakt som solidarisk ansvarlige, eller at hver enkelt av dere har individuelle leiekontrakter med utleieren.

Hvis du er i tvil om leiekontrakten ivaretar alle som bor i kollektivet, kan du få hjelp fra en advokat til å se over kontrakten og hjelpe deg med den videre dialogen med utleieren.

Få oversikt over tingene dine

Mine ting, dine ting, våre ting – hvem eier egentlig hva i kollektivet? Når du bor sammen med flere, er det først og fremst viktig at du skaffer deg en oversikt over tingene dine. Bruk noen ekstra minutter når du flytter inn til å ta bilde av det du eier. Da unngår du forvirring når du flytter ut eller om noe blir borte.

Innboforsikring er en basisforsikring som alle bør ha, og som medlem av et LO-forbund får du Norges beste  innboforsikring som en del av medlemskapet ditt. Den kan komme godt med når alle som bor i kollektivet blander tingene sine. Alle som bor i kollektivet må kjøpe sin egen innboforsikring, selv om dere har kjøpt noen av tingene sammen. Hvis dere har spleiset på en TV, får du tilbake din del gjennom forsikringen om noe skulle skje. Og hvis flere i kollektivet har LOfavør Innboforsikring , slipper dere å betale egenandel.

Vær oppmerksom på at du kan være forsikret uten at du er klar over det. Hvis du har flyttet på grunn av studier, og du ikke har endret folkeregistret adresse, er det stor sannsynlighet for at du er dekket av innboforsikringen til foreldrene dine. Ta en telefon hjem og spør, så er du på den sikre siden.

Bli enige om husreglene

Er du av typen som tåler litt rot, eller må du alltid ha det strøkent rundt deg? Uansett er det stor sannsynlighet for at de du bor med ikke er skrudd sammen på samme måte som deg. Derfor er det lurt å ha et husmøte der dere sammen blir enige om hvilke regler som skal gjelde for kollektivet. Sett opp en vaskeliste med oversikt over hvem som gjør hva til hvilken tid, avklar hvor mye besøk og fest dere er komfortable med å ha, og finn ut hvordan dere fordeler innkjøp av forbruksartikler som dopapir og vaskemidler.

Noen utgifter vil dukke opp fast hver måned. Bli enige om én person skal fungere som økonomiansvarlig, eller om dere fordeler ansvaret for internett og strøm mellom dere. Uavhengig av hvordan dere løser det, er det viktig å ha en klar avtale om hvordan oppgjøret skal foregå når kollektivet oppløses. Du vil ikke være den som sitter igjen med en stor sluttregning etter at alle har flyttet ut. For med høye strømpriser kan summen på fakturaen fort bli stor. Derfor har LOfavør forhandlet frem medlemsfordeler på strøm gjennom Fjordkraft. Strømforbruket kan dere følge med på i Fjordkraft-appen slik at dere ikke får noen ubehagelige overraskelser.

Meld deg inn i et LO-forbund her

Klikk her