Handler du ofte på nett? Da bør du lese dette

Publisert: Jun 25, 2024 | Kategori: Bank

Å handle på nett har blitt noe de aller fleste av oss gjør ­– enten det er klær, møbler, elektronikk eller hvitevarer. Med denne utviklingen, er det dessverre også flere av oss som opplever å bli svindlet. 

Hvert år opplever tusenvis av nordmenn å bli svindlet på nett. Noen opplever at varen som er kjøpt er annerledes enn på bildet eller at den er skadet, mens andre forgjeves venter på en vare som aldri dukker opp. I de mest alvorlige sakene opplever også folk at det har blitt gjort kjøp eller opplån i deres navn. Charlotte Wolff Aunan, senior saksbehandler i SpareBank 1, sier det er flere grunner til at man bør bruke kredittkort som betalingskort på nett.  

Charlotte Wolf Aunan
Charlotte Wolf Aunan

- Et typisk scenario er at en person, gjerne litt oppi årene, har kommet over en annonse på Facebook eller Instagram hvor for eksempel noen joggesko fra en kjent merkevare selges billig. Et kjøp blir gjort og varen dukker opp noen dager senere. En vare som er helt annerledes enn den man kjøpte. Med stadig flere nettbutikker, er dette et ganske vanlig eksempel. Fordelen med å bruke kredittkort når du handler på nett, er at du har en ekstra forsikring hvis du møter på trøbbel i en eller annen form. Dette er lovpålagte rettigheter. Det betyr at det er et krav at banken behandler saken. De samme rettighetene har du ikke hvis du handler med et debetkort.

Når det gjelder faktisk nettsvindel, viser Aunan til et konkret eksempel hvor en mann oppdaget en ukjent transaksjon:

- Mannen oppdaget at en sum på 4 597 kroner hadde blitt overført til et kinesisk nettsted. Kortinformasjonen hadde havnet på avveie grunnet nettverksinnbrudd. Han meldte inn reklamasjon 8.august og fikk erstatning 9.august, altså neste dag.

- Hvis man først skulle være så uheldig å bli utsatt for svindel, er det bedre at kredittkortet rammes framfor debetkortet. Dette er en av årsakene til at vi alltid anbefaler å benytte kredittkort til netthandel. Dersom kortinformasjonen havner på avveie i etterkant av et nettkjøp, vil en svindler kun ha tilgang til din kredittkortramme, og ikke direkte tilgang til midlene på en brukskonto, som ville vært tilfellet hvis du hadde brukt debetkort.

Opplever du svindel i en eller annen form, er det godt å vite at hjelpen er nær. Når du betaler med LOfavør Mastercard, er det LOfavørs samarbeidspartner SpareBank 1 som tar saken hvis det skulle bli problemer.

Priseksempel: Nominell rente 18,8 %. Effektiv rente 20,5 %. Låner du 15 000 kroner over 12 måneder, koster det 1 316 kroner og du betaler totalt 16 316 kroner.

Les mer om LOfavør Mastercard og alle fordelene her

Klikk her