Å slå sammen dyre lån, kan gi bedre betingelser

Publisert: Jun 24, 2024 | Kategori: Bank

Har du flere forbrukslån eller kredittkortlån kan det være lurt å samle dem i ett nytt lån. Dette kalles refinansiering, og det kan du gjøre trygt gjennom LOfavør.

Det er mange som har flere forbrukslån, kredittkortlån eller handlekontoer. Dette er dyre lån med høy rente, gjerne over 20 prosent, dessuten er det upraktisk og uoversiktlig å skylde penger flere steder.

De siste årene har dyrtid med stigende priser, blant annet på strøm, tvunget oss til å stramme inn på pengebruken. Nordmenn har mye gjeld og vi har dermed blitt rammet av de mange renteøkningene. Derfor er det lurt å vurdere refinansiering og undersøke hvor mye man eventuelt kan kutte lånekostnadene med. Refinansiering innebærer at man samler alle de ulike lånene til et nytt nedbetalingslån på ett sted, med lavere kostnader, som er enklere å betjene og betale ned raskere. 

LOfavør tilbyr LOfavør Refinansiering, levert av SpareBank 1. Du kan snakke med en kunderådgiver i SpareBank 1 eller fylle ut en søknad på nett. Du vil ikke få LOfavør Refinansiering med mindre du kommer bedre ut av det.

Lavere samlede kostnader med refinansiering

Reglene for refinansiering sier at kunden ikke skal få større lån og at summen av renter og kostnader som kunden skal betale ikke blir høyere enn før. Vi tok en prat med avdelingsleder Beate Talseth i SpareBank 1 Kreditt om fordelene med refinansiering.

- Så det er riktig at man faktisk bare kan komme bedre ut hvis man velger å refinansiere via LOfavør og SpareBank 1?

- Ja, det er riktig. Vi har ikke lov til å tilby refinansiering hvis ikke vi kan dokumentere at kunden kommer bedre ut av det. Det betyr at refinansieringen skal gi kunden lavere samlede rentekostnader og gebyrer over lånets løpetid. Summen du har betalt når hele lånet er innfridd skal være lavere enn før refinansieringen, sier Beate Talseth i SpareBank 1 Kreditt.

- Hvor mye bedre betingelser kan man oppnå?

- Våre kunder som refinansierer sparer i gjennomsnitt mellom 1 000 og 2 000 kroner i måneden. Det er jo betydelige beløp, sier Talseth.

Talseth viser til et eksempel på en kunde som har gjennomført en refinansiering gjennom SpareBank 1. Kunden, en enslig kvinne på 53 år, hadde en usikret gjeld på 330.000 kroner, som hadde bygget seg opp over tid i forbindelse med at kvinnen opplevde en nedgang i inntekten.

Refinansieringen ga henne en nedbetalingsplan som var tilpasset hennes nye økonomi, og som resulterte i en besparelse på 62.995 kroner over lånets løpetid.

Beate Talseth
Beate Talseth

Hvem er det som refinansierer?

- Det er folk flest. Alle som har usikrede lån, det er lån som ikke er sikret med pant i eiendom eller andre eiendeler som bil eller båt. Vi må jo sjekke om kunden kan betjene lånet, og det kan de aller fleste, poenget er jo at de skal komme bedre ut og få lavere kostnader enn tidligere. Det er svært sjelden vi gir noen blankt avslag, og vi strekker oss alltid langt for å finne løsninger, sier Beate Talseth.

Når du søker refinansiering via LOfavør får du oversikt over hvilke usikrede lån du har, og du velger selv hvilke lån som skal refinansieres. Det er viktig å huske på at hvis du inkluderer kredittkortgjeld i refinansieringen, vil det aktuelle kredittkortet bli sperret som en del av avtalen.

- Det skjer i henhold til reglene for refinansiering og er både fornuftig og forsvarlig sier Beate Talseth.

Når du refinansierer får du et nytt nedbetalingslån, som vanligvis skal betales ned i løpet av maksimalt fem år. Renten på dette lånet vil bestemmes ut fra din økonomiske situasjon. Nedbetalingslånet er fleksibelt; det er fullt mulig å betale ned mer på lånet hvis du har mulighet, eller kvitte seg med hele lånet.

Hvis du synes det er vanskelig eller trenger hjelp i forbindelse med refinansiering, så sitter det også rådgivere fra SpareBank 1 klare til å hjelpe deg med gode økonomiske råd.

Sjekk om du bør refinansiere.
LOfavør Refinansiering leveres av SpareBank 1 Kreditt AS.

Priseksempel: Nominell rente 12,2 %, 34 kroner i termingebyr. Effektiv rente 13,4 %. 150 000 kroner over 5 år. Kostnad 53 210 kroner. Totalt 203 210 kroner.