Fire tips for en bedre hverdagsøkonomi

Publisert: Jan 05, 2024 | Kategori: Bank

Har husholdningsbudsjettet ditt fått gjennomgå i det siste? Det er du ikke alene om. Her er noen grep som kan redusere utgiftene dine og gi deg en bedre oversikt over økonomien.

Ordet «dyrtid» er på alles lepper for tiden, og det med god grunn. I løpet av den siste tiden har prisene økt på det aller meste, enten det er snakk om mat, forbruksartikler eller strøm. På toppen av det hele har vi vært gjennom flere rentehevinger som merkes spesielt godt om du har boliglån.

Den økonomiske situasjonen vår er forskjellig, men felles for de fleste av oss er at vi har merket dyrtiden på lommeboken på en eller annen måte. Spørsmålet er derfor hvilke endringer vi eventuelt må gjøre for å få regnskapet til å gå opp. Vår samarbeidspartner SpareBank1 har dyktige rådgivere over hele landet som kan hjelpe deg med veiledning av din økonomiske situasjon.

Det som er det verdt å vite er at du kan oppnå besparelser gjennom  medlemsfordeler hos LOfavør medlemsfordelene dine

Vi har tatt en prat med Henrik Muri som jobber som rådgiver hos LOfavørs samarbeidspartner SpareBank 1 Østlandet. Bankrådgiverne vi samarbeider med over hele landet kan hjelpe deg med alt fra lån på bolig og bil , til sparing og forsikring . Derfor har vi spurt Henrik om hans tips til hvordan du kan få en bedre hverdagsøkonomi.

I Henriks øyne er det fire områder som utmerker seg: å først få oversikt over økonomien din, samle smålån på samme sted, ha et bevisst forhold til renta på boliglånet og sikre at du ikke betaler mer for forsikringer enn du trenger.

Henrik Muri
Henrik Muri

Full kontroll med budsjett

Setter du opp et budsjett, får du umiddelbart bedre kontroll på økonomien din. Nettbanken eller mobilbanken er nemlig et godt sted å starte. Der kan du fordele midlene dine på forskjellige kontoer, sette opp faste trekk og betalingsavtaler, i tillegg til å se hvor mye penger som går inn og ut. Oversikten kan til og med gi deg noen overraskelser.

– Det kan hende at du oppdager noen abonnementer eller tjenester som du ikke bruker, men som likevel trekkes automatisk hver måned. Noen kan du helt sikkert si opp, mens andre kan forhandles, forteller Henrik.

- Du kan for eksempel høre med mobiloperatøren din om de kan tilby deg et bedre abonnement. Eller kanskje du har boligalarm fra en leverandør som er villig til å skru ned prisen litt?

– Noen kvier seg for å forhandle på pris, men det er lettere enn du tror. Gjør litt research på forhånd, og prøv å avdekke hvordan prisene og konkurransen ser ut. Da får du en idé om hvilken forhandlingsposisjon du er i.

Rådgiverne hos SpareBank 1 hjelper også LO-medlemmer med å gå gjennom økonomien for å se hvor det er mulig å ta grep for å få ned de månedlige utgiftene. I tillegg kan du benytte deg av medlemsfordelene dine . Da er du sikker på at du velger gode alternativer allerede fra start, enten det er snakk om strømavtale eller leiebil .

Samle smålån

Har du flere smålån, som kredittkortgjeld og forbrukslån, fordelt hos forskjellige långivere? Da kan det lønne seg å samle smålånene i ett felles lån. Ved å refinansiere får du bedre oversikt og kontroll over gjelden din – og ikke minst gir det deg lavere kostnader.

– Refinansiering er ikke et nytt lån, det handler rett og slett om at det er fordelaktig å ha alt samlet. Du vil ende opp med å betale mindre i måneden, og du vil få gode råd av oss om hvordan du kan betale ned gjelden, forteller Henrik.

Samler du smålånene gjennom LOfavør Refinansiering får du en ekstra besparelse i form av lavere termingebyrer. Refinansiering er raskt og enkelt, samtidig som du får god veiledning gjennom prosessen.

Sjekk om du bør refinansiere.

LOfavør Refinansiering leveres av SpareBank 1 Kreditt AS.

Priseksempel: Nominell rente 12,2%, 35 kroner i termingebyr. Effektiv rente 13,4%. 150 000 kroner over 5 år. Kostnad 53 210 kroner. Totalt 203 210 kroner.

Få den beste renta

Det er alltid lurt å holde et øye med renta på boliglånet. Særlig nå som det generelle rentenivået er på sitt høyeste siden finanskrisen, og rentekostnadene utgjør mer for privatøkonomien din enn på lenge.

Med over en million medlemmer i ryggen har LOfavør kraften til å forhandle gunstige avtaler for deg, og som medlem kan du få svært god rente på boliglånet ditt gjennom avtalen med SpareBank 1 Østlandet.

– Kundene som får de beste betingelsene hos oss er LOfavør-medlemmer. De får de klart beste tilbudene, som er blant markedets beste, forteller Henrik.

– I tillegg har vi også kundeutbytte til alle kundene våre, enten du er LOfavør-medlem eller ei, legger han til.

Sjekk hva du kan spare på boliglånet gjennom LO-medlemskapet ditt.

Priseksempel: Nominell rente 5,49%. Effektiv rente 5,70 %, 2 millioner kroner over 25 år.Kostnader 1 700 174 kroner. Totalt 3 700 174 kroner.

Gå gjennom forsikringene dine

Det er sjelden vi setter oss ned og finleser forsikringspapirene våre, men av og til kan det lønne seg å ta en titt på hvilke forsikringer vi har, hvilke vi burde ha hatt og hvilke vi kunne vært foruten. Det kan dessuten bli kostbart om uhellet er ute og det viser seg at forsikringen din likevel ikke dekker det du trodde den gjorde.

– En gjennomgang kan sikre at du har oppdaterte forsikringer i den forstand at du har dekning for det som er viktig, og at du ikke er dobbeltforsikret. Mange er forsikret gjennom jobb eller foreninger, samtidig som de har kjøpt de samme forsikringene privat uten å være klar over det, forteller Henrik.

Vi vet hvor viktig det er å velge riktig forsikring, og at konsekvensene kan bli store ved å velge feil. Derfor har vi forhandlet fram gode medlemsfordeler innen forsikring. Bankrådgiverne kan i tillegg hjelpe deg slik at du utnytter medlemsfordelene best mulig.

– Det viktigste er å forsikre de områdene der konsekvensene er så store om det skjer noe, at du ikke klarer å håndtere det på egen hånd. Særlig forsikringer som dreier seg om liv og helse, legger Henrik til.

Sjekk forsikringene du kan få gjennom LOfavør.