Hvordan finansierer du ditt bilkjøp?

Publisert: Sep 20, 2023 | Kategori: Bank

De fleste av oss har behov for å låne penger når vi skal kjøpe bil. Hvordan vi velger å finansiere kjøpet påvirker privatøkonomien.

Vår samarbeidspartner SpareBank 1 har dyktige rådgivere over hele landet som kan hjelpe deg med å velge riktig type lån når du skal kjøpe ny bil.

Hvorfor er billån den beste måten å finansiere et bilkjøp på?

Vi har tatt en prat med Heidi Jakobsen, leder for privatmarkedet hos vår samarbeidspartner SpareBank 1 Finans. Hun gir oss tre grunner til hvorfor hun mener billån er den beste måten å finansiere et bilkjøp på.

For mange som skal handle bil står valget ofte mellom å bruke av ledig sikkerhet i boligen eller velge et lån med pant i bilen. Heidi mener det er tre gode grunner til å velge et salgspantlån:

  1. Den totale kostnaden blir gjerne lavere med billån
  2. Egenkapital og løpetid er tilpasset verdifallet minimerer risiko for restgjeld
  3. Du sparer sikkerheten i boligen til verdiøkende tiltak

Den totale kostnaden blir lavere med billån

En undersøkelse fra SpareBank 1 Østlandet viser at hele 28% velger å benytte ledig sikkerhet i boligen til å kjøpe bil. Og det kan jo virke fristende siden renten ofte er lavere, og de månedlige avdragene blir mindre enn ved å bruke et eget billån. Men det er lett å glemme at et boliglån har lange løpetider, gjerne 25-30 år. Da kan du ende opp med å betale på bilen i mange år etter at du har solgt den, og totalt vil det koste deg mye mer.

Egenkapital og tilpasset løpetid på lånet minimerer risikoen for restgjeld

I motsetning til boliger som historisk sett øker i verdi over tid vil en bil i de fleste tilfeller tape seg i verdi. Derfor er det smart å ha en løpetid på lånet som samsvarer med den perioden du har tenkt å ha bilen. Det gjør at du har en positiv verdi i bilen den dagen lånet er nedbetalt eller du skal selge bilen. Et salgspantlån sikrer dette. I tillegg anbefaler vi at du legger i egenkapital om du kan, sier Heidi. Det gir deg et forsprang på verdifallet så du ikke blir sittende igjen med restgjeld den dagen du skal selge bilen.

Spar sikkerheten i boligen

Velger du et billån, tar vi pant i bilen. Det har vi kun mulighet til å gjøre i kjøpsøyeblikket. Velger du i stedet å bruke sikkerheten i boligen kan du ikke senere endre til et billån. Vi anbefaler at du sparer sikkerheten i boligen til formål som øker verdien på boligen din, som oppussing eller renovering sier Heidi Jakobsen. Eller du kan bruke den ledige sikkerheten om du ønsker å kausjonere for barn som skal inn på boligmarkedet eller om du ønsker å kjøpe en fritidsbolig.

Så selv om det kan virke fristende å bake bilen inn i boliglånet vil det totalt sett være et bedre alternativ for de aller fleste å bruke et salgspantlån når de skal kjøpe bil, sier Heidi. Ta gjerne kontakt med en av SpareBank 1 sine rådgivere for å finne ut hva som er riktig for deg og om fordelene du har med LOfavør billån!

Les mer om billån her

Klikk her