Reddet liv på Oslo Maraton

Publisert: 17. sep 2020 | Kategori:

Idet løperen runder et hjørne 500 meter fra mål, faller han om.

Førstehjelperne Sondre Berntsen Ravdal og Frode Hansen står heldigvis bare noen få meter unna, sammen med en håndfull kollegaer fra Norsk Folkehjelp.

– Det høres godt når han faller i bakken. Løperen som kommer bak roper høyt, og vi skjønner med en gang at noe er veldig galt, sier Sondre.

18-åringen har vært med i Norsk Folkehjelp siden han var liten, og er førstehjelpsmannskap på ulike arrangementer så ofte han kan. Han skjønner fort hva som skjer.

– Jeg hadde tenkt på det hele dagen. Vi vet at det er stor sjanse for hjertestans på Oslo Maraton og er forberedt på det. Vi hadde avtalt på forhånd hva vi skulle gjøre dersom det skjedde hos oss, sier Sondre.

Derfor går det litt av seg selv når løperen går i bakken. Når Frode og en kollega ikke finner noen pust, begynner de med hjerte-lungeredning. Sondre ber den som er nærmest om å hente hjertestarteren. Alle som er til stede vet at det haster. Ved hjertestans skal det bare noen minutter til før man får varige skader, selv om man skulle overleve.

Hjertestarteren gir støt

Mens Frode og kollegaen samarbeider om komprimeringer og innpust, kobler Sondre elektrodene fra hjertestarteren på brystet til løperen. Hjertestarteren viser at hjertet flimrer, noe som betyr at den kan gi et støt for å prøve å få hjertet i gang igjen. Sondre trykker på knappen, før de to andre fortsetter med kompresjoner.

Utskriftene fra hjertestarteren viser at hjertet fortsetter å flimre i noen sekunder etter sjokket. Men så begynner det å slå normalt igjen.

I noen sekunder står tiden stille. Det er litt vanskelig å beskrive den følelsen.

– Man går fra å håpe alt man kan på at han skal leve, til at han faktisk våkner, sier Sondre.

De vet det ikke der de sitter på kne ved siden av mannen, men senere skal de få høre at han har barn. De skal heldigvis få pappa hjem igjen.

– Jeg vet ikke hvem han er, men det hadde vært veldig gøy å få kontakt med han, sier Frode, som også er sanitetsleder i Norsk Folkehjelp Oslo.

Stolt folkehjelper

Siw Osmundsen som ledet førstehjelpsberedskapen for Norsk Folkehjelp denne dagen, står avventende i målområdet og overvåker situasjonen som skjer noen hunder meter før mål.

– Denne hendelsen viser at det er nyttig med god planlegging. Det var godt å se at alt gikk av seg selv og hele førstehjelpskjeden fungerte perfekt. Vi har fått meget gode tilbakemeldinger fra ambulansetjenesten i etterkant. Jeg blir veldig stolt folkehjelper når jeg får være operativ leder på en slik dag, sier hun.

Ekstra ambulanseberedskap

Oslo Maraton er landets største maratonløp, med i underkant av 20.000 deltakere i alle aldre. Norsk Folkehjelp har i lang tid planlagt førstehjelpsberedskapen sammen med ambulansetjenesten fra Oslo Universitetssykehus og Volvat medisinske senter, som også stiller med store ressurser denne dagen.

Ambulansetjenesten har ekstra beredskap med både ambulanser, motorsykler og sykkelenheter rundt omkring i løypa, og de var på plass bare minutter etter at hjertestansen ble meldt inn.

50 mannskaper

Norsk Folkehjelp stiller på sin side med rundt 50 mannskaper og beredskapsambulanser som er fordelt på ulike poster, strategisk plassert rundt omkring i løypa.

Erfaring viser at sjansen er stor for at noen får hjertestans i løpet av maraton-dagen, og det er derfor hjertestarter på alle postene.

– Dette viser at vår tilstedeværelse redder liv. Ambulansetjenesten gjør en kjempejobb og brukte mye ressurser på å være til stede denne dagen, men de kan ikke gjøre dette alene, sier Hansen.