Ta kontroll over brannfaren i julen

Publisert: Dec 27, 2023 | Kategori: Forsikring

Desember registrerer dessverre en betydelig økning i antall branner. Levende lys, julepynt, og økt matlaging kan skape potensielle brannfarer i norske hjem. 

–  Mange av oss er mer bekymret for stress og dårlig stemning enn brann i jula. Desember er en av månedene hvor vi registrerer flest branner i norske hjem, og de er ofte store og alvorlige, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind. 

– Det er nettopp høyt stressnivå som kan føre til brann. Vi glemmer å slukke stearinlys eller at vi har noe i ovnen eller kjeler som koker på kjøkkenet, sier Nielsen. 

Brannsikker julefeiring

For å forebygge brann og sikre en trygg julefeiring, er det essensielt å være oppmerksom på flere viktige faktorer.  

– Jeg anbefaler alle å passe på spesielt tre ting i tiden vi nå går inn i: Riktig fyring i peisen, ro og kontroll over det som skjer på kjøkkenet og sikker bruk av stearinlys. Statistikken vår viser at det er tre ganger så stor risiko for brann som starter med stearinlys i desember enn i resten av året, sier skadeforebyggeren.  

Therese Hofstad_Nielsen
Skadeforebygger Therese Nielsen

Trygg peisfyring i julen

Mange nordmenn fyrer i peisen for å skape den gode julestemningen, men manglende vedlikehold kan føre til farlige situasjoner.  

– Er du usikker på når feieren var hos deg sist, kan du kontakte det lokale brann- og redningsvesenet. Fyrer du mye, bør du få feieren på besøk ofte. Skal du fyre i peisen, bør du bruke tørr ved og det er lurt å bruke tennbriketter og tilstrekkelig med trekk, i alle fall i starten. Da bidrar du til å forebygge pipebrann, sier Therese. 

«Husk Hva Du Har» - LOfavør appen

Med LOfavør-appen kan du enkelt lagre bilder og dokumentasjon av dine eiendeler. Skulle brannuhellet være ute, har du rask og enkel tilgang til dokumentasjonen. Du kan enkelt sende denne dokumentasjonen direkte til Fremtind ved forsikringskrav og dermed sikrer du tingene dine på en effektiv måte.  

Praktiske tips for brannsikkerhet i høytiden

Sikkerhetsrutiner for røykvarsler og slukkeutstyr 
Alle bør bytte batteri og teste røykvarsleren minst én gang i året. Det kreves minst én røykvarsler per etasje. 
 
Slukkeutstyret skal være i orden og lett tilgjengelig. Det anbefales å ha brannslukkingsapparat på soverommet. På tradisjonelle apparater bør nålen stå på grønt, og det skader ikke å snu apparatet opp-ned en gang for mye. 

Trygg peisbruk 
Dersom du skal fyre i peisen, anbefales det å bruke tørr ved. Det kan være lurt å skaffe tennbriketter og sørge for tilstrekkelig trekk, spesielt i starten. Unngå bruk av tennvæske, da dette bidrar til å forebygge pipebrann.  

Vær varsom med levende lys 
Levende lys bør kun brukes under tilsyn. Unngå å plassere lys i nærheten av brennbare materialer og ta hensyn til husdyr for å forhindre brannfare.  

Rømningsvei 
Gjennomfør brannøvelse for barna og avtal møteplass utenfor huset. Sørg også for å ha en brannstige eller branntau tilgjengelig, spesielt hvis det er langt ned til bakken.  

Matlaging 
Unngå å forlate komfyren, selv for en kort stund. Sett deg inn i hvordan du skal slukke fett og smultbranner. Vær forsiktig med å kombinere alkohol og matlaging, og ha slukkeskum tilgjengelig på kjøkkenet. 

Kontroller sikringsskapet 
Har du skrusikringer bør du gå over for å stramme til når det brukes mye strøm. Sjekk nøye at sikringene ikke er unormalt varme. Etter at du har kontrollert, må du huske å lukke sikringsskapet. Dette for å begrense eventuell brann sil skapet så lenge som mulig. 

Lading av enheter 
Det er stor brannfare forbundet med å lade mobiltelefoner og nettbrett om natten. Det anbefales å lade enheter når man er våken og til stede for å overvåke. Bruk også originale ladere for å unngå potensielle risikoer. 

Les mer om LOfavør Innboforsikring

Klikk her