Få kontroll på arveoppgjøret med disse 5 rådene

Publisert: Jan 04, 2023 | Kategori: Juridisk

Arv angår oss alle, men kan virke komplekst. Vi lurte på hva de vanligste arvespørsmålene er, og tok en prat med vår samarbeidspartner HELP Forsikring. Advokaten forteller hvordan du kan ta grep for å gi familien trygghet og sørge for at arven din følger dine ønsker. 

Vi vet at arv kan være et vanskelig tema for mange. Med LOfavør Advokatforsikring ønsker forbundene å gjøre det enklere for sine medlemmer å få juridisk hjelp og rådgivning uten at det koster skjorta. Med forsikringen er du sikret hjelp innenfor de største private rettsområdene, hvor arverett er en av disse.

Les mer om arv

- Det fineste du kan gjøre, er å ordne opp for arvingene dine

Line Karlsen Ask er advokat og fagansvarlig for arverett hos HELP, som er leverandør av LOfavør Advokatforsikring . Hun har vært i HELP siden 2008 og har lang erfaring med spørsmål rundt arv.

- Alle vil møte på problemstillinger rundt arv i løpet av livet. Vårt mål er å hjelpe folk slik at de får nok kunnskap til å kunne unngå konflikter i familien, forteller Line. - Ved å ta noen bevisste grep, kan man sørge for at arveprosessen går glattere. Det fineste man kan gjøre for arvingene sine, er å ordne opp etter seg.

Når Line får spørsmål om arv, er noen temaer gjengangere. Hvem kan arve hvor mye, trenger man egentlig testament, når regnes noe som forskudd på arv, og kan man testamentere bort visse eiendeler?

Line Karlsen
Line Karlsen Ask, advokat og fagansvarlig for arverett hos HELP Forsikring.

Advokatens råd om arveoppgjør

Line har gitt oss en huskeliste med spesielt fem viktige ting man bør huske på når det kommer til arv og arveoppgjør.

  • Finn ut hvilke arveregler som gjelder i din familiesituasjon, og opprett testament! Sørg for at arv du disponerer fritt over går til det du ønsker. 
  • Informer dine nærmeste om at du har opprettet testament og hva det inneholder! Da kan man snakke seg gjennom eventuelle uenigheter eller utydeligheter.
  • Bestem om du ønsker å testamentere visse gjenstander til bestemte personer. 
  • Vil du gi forskudd på arv? Sørg for å gjøre det riktig, så det ikke blir ansett som gave i stedet! 
  • Få hjelp av en advokat til å sette opp testament, så du vet med sikkerhet at arven fordeles slik du vil.

Les videre for å lære mer om hvert punkt.

Du har en fri andel arv

Ulike familiestrukturer påvirker hvem som arver, og hvor mye.

- Altfor mange vet ikke hvordan arven fordeles etter loven når man dør, forteller Line.

Loven sier at livsarvinger, ektefelle osv. har rett på visse deler av arven, men du vil alltid ha en viss andel fri arv. Den bestemmer du selv over. Hvis du har konkrete ønsker, anbefaler Line at du skriver et testament der du forteller hva som skal skje med denne frie arven.

Kan man testamentere bort eiendeler?

Ja, det kan man nå. 

- Fra januar 2021 fikk vi ny arvelov. Arveloven sier at vi kan testamentere bort spesifikke eiendeler til bestemte arvinger, sier Line videre. - Uten testament der man bestemmer hvem som får hva, vil andre arvinger kunne motsette seg at en arving får beholde en spesifikk eiendel. Da kan for eksempel hytta måtte selges i stedet for å bli i familien.

Gi forskudd på arv? Gjør det riktig!

Noen ganger vil man gi en arving noe mens man fortsatt lever. Forskudd på arv betyr at personen du gir forskuddet til, får verdien av forskuddet trukket fra verdien de arver senere. Da er det viktig at du sier klart og tydelig ifra at dette er forskudd på arv før gaven overrekkes, eller senest idet gaven gis. Du kan ikke si det i ettertid.

Du bør også varsle de andre søsknene om at en arving får et forskudd på arv. Dette bør være skriftlig, så det ikke er noen tvil. Dersom du ikke varsler om at gaven er et forskudd på arv, blir det en såkalt pengegave - det vil si at arvingen som får gaven, fortsatt vil ha rett på like mye som sine søsken senere.

Hvordan kan en advokat hjelpe deg med arv?

- Når du skal opprette alle slags dokumenter relatert til hva du eier, er det gull verdt å få hjelp av en advokat for å sørge for at alt er riktig satt opp, og at du oppnår det du ønsker, sier Line.

Her trekker hun frem dokumenter som testament, erklæring om forskudd på arv, og fremtidsfullmakt. En advokat kan hjelpe med all planlegging og bistand rundt arverett. Lurer du på noe, kan en advokat komme med gode råd. 

Vanligvis kan juridisk hjelp bli dyrt. Forbundene mener at alle burde ha råd til hjelpen de trenger. Derfor har de gått sammen og forhandlet frem en advokatforsikring som skal gjøre dette lett tilgjengelig for medlemmer. Med LOfavør Advokatforsikring betaler du nemlig ingen timepris hos advokaten. Du betaler kun forsikringspremien, og får ubegrenset og gratis juridisk rådgivning hos advokatene i HELP. 

Les mer om hvordan du kan få ubegrenset advokathjelp til fast lav pris

- Det fine med advokatforsikringen er jo at du ikke trenger å gå rundt og bekymre deg for om du har råd til å få hjelp av advokat, sier Line. - Vanligvis kan det å sette opp noen få dokumenter fort koste mange tusen kroner. Men med forsikringen kan du få gratis hjelp når du trenger det.

Advokatforsikringen omfatter de vanligste områdene de fleste trenger juridisk hjelp til. Flere forbund har inngått kollektiv avtale til en veldig gunstig pris. Sjekk om ditt forbund har kollektiv avtale. Du kan kjøpe forsikringen individuelt gjennom LOfavør om forbundet ditt ikke har kollektiv avtale.

Les mer om LOfavør Advokatforsikring

Klikk her