8 tips om brannsikkerhet i hjemmet

Publisert: Nov 29, 2023 | Kategori: Forsikring

Vintermånedene er høytid for brann. Vi har funnet fagrådene som hjelper deg å forebygge og holde det trygt hjemme! Og husk at du allerede har en ekstra trygghet i form av Norges beste innboforsikring som en del av medlemskapet.

Vær ekstra oppmerksom i vintermånedene

Når det er kaldt ute, øker tradisjonelt faren for brann. Dette gjelder hele vinteren, og særlig i tiden rundt jul og nyttår. For å finne ut hvordan du kan sikre deg mot brann, har vi snakket med Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk Brannvernforening,

- Det er flere grunner til at brannfaren øker når det er kaldt. Vi fyrer i peis og ovn, tenner levende lys, og bruker som regel flere elektriske apparater, som kan overbelaste el-anlegget, forteller Rolf Søtorp.
- Ofte er det ting man glemmer som kan utgjøre en brannfare. Dette kan for eksempel være at man går fra levende lys eller glemmer en kasserolle på komfyren. 

Han understreker at det er viktig å skaffe seg gode vaner. Dobbeltsjekk at levende lys er blåst ut, og at komfyren er slått av. Levende lys og fyring i peis kan skape både kos og hygge, og er trygt så lenge man følger med og har gode sikkerhetsrutiner.

- Akkurat som når vi automatisk tar på oss sikkerhetsbelte i trafikken, så bør vi også legge inn rutiner i hverdagen som forebygger brann, sier Rolf Søtorp.

Heldigvis er det flere enkle grep du kan ta for å forebygge brann hjemme. Vi har samlet noen viktige råd fra Rolf Søtorp og Norsk brannvernforening som hjelper deg med å skape et trygt hjem. I tillegg har forbundene trygget deg med en innboforsikring som del av medlemskapet for å sikre eiendelene dine ytterligere, som du kan lese mer om lenger ned i saken.

Tipsene som forebygger brann

Sjekk sikringsskapet jevnlig når du kobler til mange elektriske apparater. Dette gjelder særlig om du har et eldre el-anlegg. Dersom sikringene er ubehagelig å berøre eller lukter svidd, bør du koble fra elektriske apparater umiddelbart og tilkalle autorisert installatør. 

Aldri gå fra levende lys. En god regel er at den som tenner lysene, også skal ha ansvaret for å slukke dem. 

Hold minst 10 cm avstand mellom tente lys. Dersom de står nærmere hverandre, kan de smelte sammen og ta fyr.

Hvis du bruker skjøteledninger, må du sjekke hvilke belastning og wattstyrke de er dimensjonert for. Sørg for å bare koble til apparater med passende wattstyrke. Rolf Søtorp vektlegger også at skjøteledninger ikke burde være permanente løsninger i hjemmet.

Hold levende lys langt unna brennbar pynt! De siste årene har det ifølge Rolf Søtorp vært populært å bruke levende lys i adventskranser, oppsatser eller i verste fall på juletreet. Da står lysene ofte omgitt av brennbart materiale, og han fraråder dette på det sterkeste. Han trekker frem LED-lys som et strålende alternativ når du pynter trær og kranser.

Gjennomfør jevnlige brannøvelser. Hele husstanden, inkludert barna, bør vite hva man skal gjøre, hvordan man skal bruke brannslukkingsapparat, og hvor man skal møtes utenfor dersom noe skulle skje. Å ha denne kunnskapen ferskt i minnet er både betryggende og praktisk.

Test røykvarsleren med jevne mellomrom og bytt batterier ved behov. 
Det finnes forskjellige typer røykvarslere. Noen har en «test» knapp man kan trykke på for å sjekke om det piper. Andre har et brannalarmanlegg som sier ifra automatisk hvis det trengs batteribytte. Finn ut hvilken type du har hjemme, test røykvarsleren og bytt batteri hvis det er behov for det. Vi anbefaler også seriekoblede røykvarslere. Seriekoblede røykvarslere og brannalarmanlegg "snakker" med hverandre, slik at dersom en av detektorene registrerer røyk, vil alle røykvarslerne gi alarm. Dette gjør at det er enklere å høre en alarm hvis man for eksempel er i en annen etasje enn der røyken er. Les mer om røykvarslere her

Snu opp ned på pulverapparatet et par ganger i året. Da får du sjekket at pulveret ikke har klumpet seg og skaper blokkasje.

Følger du disse rådene, gjør du hjemmet ditt til et tryggere sted å være. 

- Brann kan føles litt fjernt for oss, sier Rolf Søtorp. Men så lenge man tar visse forholdsregler, lager planer og repeterer kunnskap, så er man bedre forberedt på en eventuell brannsituasjon.

Føl deg trygg med Norges beste innboforsikring

Det er viktig å ta forholdsregler for å sikre trygghet i hverdagen. Visste du at du som medlem av et LO-forbund allerede har tatt en svært viktig forholdsregel? De fleste medlemmer har nemlig Norges beste innboforsikring som del av medlemskapet. Med kan du være trygg på at du ikke står på bar bakke dersom uhellet skulle være ute.

Forbundene er opptatt av å sikre sine medlemmer, og innboforsikringen er en viktig del av dette. Forsikringen sørger for at du får erstatning for tapte gjenstander etter brann, ulykker, tyveri og lignende. LOfavør Innboforsikring er en del av de fleste medlemskap, og vi anbefaler å sjekke ditt medlemskap dersom du er usikker.

Ingen øvre forsikringssum

Fordelen som gjør LOfavør Innboforsikring til Norges beste, er at den ikke har en øvre forsikringssum. Det betyr at du kan få erstatning for alle tingene dine, så lenge du husker alt. 

Dersom du har LOfavør innboforsikring, er det lurt å sjekke at du ikke har innboforsikring i et annet selskap i tillegg. Trenger du hjelp til å si opp den andre forsikringsavtalen, kan vår samarbeidspartner Fremtind hjelpe deg her. Med innboforsikring i bakhånd og forebyggende rutiner i hverdagen, legger du til rette for en trygg vinter.

Les mer om LOfavør Innboforsikring

Klikk her