Dette må du vite om å kjøpe bolig

Publisert: Aug 04, 2022 | Kategori: Ung

Boligkjøp er en av de største investeringene vi gjør, og veien dit ser forskjellig ut for de fleste. Prosessen er nervepirrende, men med gode forberedelser kan du senke både pulsen og skuldrene – og til slutt finne roen i ditt eget hjem.

Vi har snakket med fordelsleverandørene til LOfavør for å finne ut hva du bør tenke på når du skal kjøpe bolig for første gang. Fremtind, SpareBank 1, EiendomsMegler 1, HELP og Legalis er alle eksperter innenfor sine områder, og her er deres beste tips til deg. 

1. Finn ut hvordan din vei til boliglånet ser ut

2. Vær godt forberedt før visning og budrunde

3. Ha alt på stell når du flytter inn

4. Bo deg inn i gode vaner

Finn ut hvordan din vei til boliglånet ser ut

Før du kaster deg inn i boligmarkedet må du finne ut hvor mye du har mulighet til å betale for et sted å bo. Banken kan låne deg opptil 85 prosent av det boligen koster, mens du selv må stå for minst 15 prosent av kjøpesummen i egenkapital. Dette er midler du må opparbeide på egen hånd, og her finnes det mange veier til Rom.

Det er lurt å starte sparingen tidlig. Hvis du velger å sette av penger på LOfavør BSU , får du en rentefordel på 0,25 prosentpoeng på toppen av bankens allerede høye BSU-rente. I tillegg får du fradrag på skatten på det du sparer, noe som kommer godt med i boligpotten!

I tillegg til sparing, går det an å høre om noen i familien kan hjelpe til. Kanskje du kan få forskudd på arv, en pengegave eller eie boligen sammen med et familiemedlem. Familie er heller ikke den eneste løsningen. Stadig flere kjøper sammen med venner. Hvorfor ikke eie en leilighet sammen, hvis dere uansett sitter i samme båt?

Hvis du skal kjøpe bolig, kan det lønne seg å være medlem av et LO-forbund. LOfavør har nemlig forhandlet fram gode avtaler på førstehjemslån og boliglån for unge hos Sparebank 1 Østlandet og SpareBank 1 SMN. Med disse avtalene får du en av landets beste boliglånsrenter. Du får også en egen rådgiver som hjelper deg med å sette opp en plan for økonomien din. Det kan bidra til at du oppfyller boligdrømmen litt raskere.

Vær godt forberedt før visning og budrunde

Når det økonomiske er på plass, ligger boligmarkedet for dine føtter. Finn ut hvor du har lyst til å bo, hvordan du vil ha det og hva den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen er i området du har peilet deg inn på. 

Før du drar på visning er det viktig at du setter deg godt inn i salgsoppgaven og tilstandsrapporten, hvilke fellesutgifter du må betale og hvor mye fellesgjeld du tar over med leiligheten. Skjerp alle sanser og ha antennene ute på visningen. Oppdager du feil ved boligen i etterkant av kjøpet, kan det være vanskelig å komme med mangelskrav.

Ha alt på stell når du flytter inn

Vant du budrunden? Gratulerer! Nøklene til leiligheten er nå dine, og du kan fylle flyttebilen. Plutselig får du oversikt over hvor mange ting du faktisk eier. Det er en ypperlig anledning til å ta bilde av tingene dine. Da vet du hva du har av eiendeler, noe som kommer godt med om noe skulle skje. 

Innboforsikring er noe alle bør ha. Som medlem av et LO-forbund er LOfavør Innboforsikring en del av medlemskapet ditt. Den fungerer også som en flytteforsikring. Den dekker skader i forbindelse med inn- og utbæring mellom bolig og bil, i tillegg til transport i egen eller leid bil. Sameiet eller borettslaget har forsikret bygningsmassen om du flytter inn i leilighet. Hvis du flytter du inn i en annen type bolig, må du ha en husforsikring i tillegg.

Bo deg inn i gode vaner

Når du er godt plassert i ditt nye hjem, kan hverdagen som boligeier starte. Det er fort gjort å la seg rive med og kjøpe nye møbler og utstyr med én gang for å få det slik du har sett for deg. Men hva om forestillingen din ikke tilfredsstiller de faktiske behovene dine? Bruk tid på å bo deg inn og vent litt med å kjøpe de dyreste tingene. Da unngår du unødvendige bomkjøp.

De faste utgiftene må du imidlertid forholde deg til allerede fra start. Avdrag på boliglånet, fellesutgifter, internett og strøm skal betales til faste tider hver måned. Sett opp et budsjett, så har du god oversikt over hvor mye som går inn og ut av kontoen din. I nettbanken kan du opprette AvtaleGiro på faste regninger, og du kan sette opp trekk som utføres rett etter at du har fått lønning. Da er det lettere å vite hvor mye du har å rutte med til andre ting. Kanskje du oppdager noen unødvendige utgifter du kan bli kvitt i samme slengen?

Meld deg inn i et LO-forbund her

Klikk her