Slik får du en god start i din første jobb

Publisert: Aug 04, 2022 | Kategori: Ung

Når du begynner i din første jobb, er det naturlig å kjenne på mange forskjellige følelser. Både de gode og de litt mer ubehagelige. Du skal bli kjent med nye mennesker, sette deg inn i arbeidsoppgaver, i tillegg til å møte forventningene arbeidsgiveren din har til deg. Men ikke glem at du også bør ha noen forventninger til arbeidsgiveren din. 

Vi har tatt en prat med rådgivere i LO for å finne ut hva du bør tenke på i møte med arbeidslivet, i tillegg har vi fått noen tips om økonomi fra SpareBank 1 som er blant fordelsleverandørene til LOfavør.

1. Sørg for å ha en arbeidskontrakt

2. Du skal alltid ha betalt opplæring

3. Du skal ha overtidsbetaling eller avspasering

4. Sjekk hvem som er verneombud på arbeidsplassen din

5. Bli medlem i et LO-forbund

6. Sett opp et budsjett

7. Bruk medlemsfordelene dine

Sørg for å ha en arbeidskontrakt

Først og fremst er det viktig at du har en arbeidskontrakt. Gå gjennom kontrakten og pass på at den inneholder informasjon om når du skal begynne, hvilke tider du skal jobbe og hvor mye du får i lønn. Det skal også stå hvor mye du skal jobbe. Du har nemlig krav på å jobbe de timene som er avtalt, og arbeidsgiveren din kan ikke forlange at du jobber mer enn det som står i kontrakten.

Du skal alltid ha betalt opplæring

Når du begynner i ny jobb, er det mye å sette seg inn. Det tar tid å bli kjent med arbeidsplassen og oppgavene du skal jobbe med. Øvelse gjør mester, og god opplæring er viktig for å bli nettopp det. Derfor skal arbeidsgiveren legge til rette for at du får den opplæringen du trenger – og den skal være betalt.

Du skal ha overtidsbetaling eller avspasering

Hvis du jobber overtid, skal du ha overtidsbetalt eller få mulighet til å avspasere. Overtidstillegget skal være på minst 40 prosent av timelønnen din. Hvis arbeidsplassen din har tariffavtale, får du 50 prosent eller mer i overtidstillegg. Husk at du ikke skal jobbe overtid om du er under 18 år. Det har ikke arbeidsgiveren din lov til å kreve av deg.

Sjekk hvem som er verneombud på arbeidsplassen din

Unge er blant de høyest representerte i skade- og dødsstatistikken i arbeidslivet, og et av de vanligste bruddene på arbeidsmiljøloven er at arbeidsgiver ikke informerer om hvem som er verneombud på arbeidsplassen. Verneombudet skal passe på de ansattes interesser i saker som handler om arbeidsmiljøet. Sjekk derfor hvem du skal kontakte hvis du oppdager noe som kan føre til ulykker eller helsefare der du jobber.

Bli medlem i et LO-forbund

Det viktigste du kan gjøre er å melde deg inn i et LO-forbund. Som medlem i et forbund får du hjelp hvis noe er vanskelig på arbeidsplassen. De fleste har det bra på jobb. Likevel er det mange unge som har spørsmål om rettighetene sine eller trenger råd om hvordan en vanskelig situasjon kan løses. Da er det trygt å ha forbundet i ryggen.

Meld deg inn i et LO forbund her

Sett opp et budsjett

Selv om pengene brenner i lomma, er det lurt å ha i bakhodet at de skal holde litt lenger enn den første uken. Sett opp et budsjett og få oversikt over pengene dine, faste utgifter og hvor mye du kan bruke på andre ting. Det enkleste stedet å begynne er i nettbanken. Der kan du enkelt se hva du bruker penger på og opprette faste trekk som ruller og går av seg selv.

Og mens du er i gang – spar litt også. For eksempel på en  LOfavør BSU -konto. Det trenger ikke å være så mye. Sparing handler om å sette av litt, og ikke minst om å opparbeide noen gode vaner. Du kan heller øke sparebeløp etter hvert.

Bruk medlemsfordelene dine

Som medlem av et LO-forbund er Norges beste innboforsikring en del av medlemskapet ditt. Forsikringen har ingen øvre forsikringssum. Det betyr at du får erstatning for alle tingene dine, så lenge du husker hva du har. I tillegg får du tilgang til mange gode avtaler gjennom fordelsprogrammet LOfavør. 

Advokatforsikring

Advokatbistand

Billån Ung

Boliglån Ung

BSU - Boligsparing for ungdom

Førstehjemslån

Leiebil Student

Mastercard Ung

Nordic Choice Student

Student- og lærlingforsikring

Meld deg inn i et LO forbund her

Meld deg inn i et LO-forbund her

Klikk her