Det er lett å la seg rive med i et leiemarked hvor det er mange om beinet. Med tidspress og hard konkurranse kan du fort miste det kritiske blikket, ta til takke med lav standard og en dyr leiekontrakt. Derfor er det viktig å være godt forberedt. Gå alltid på visning, vær observant og still spørsmål om leiligheten du er interessert i.
Når leiligheten er din, er det flere ting som bør være på plass. Vi har snakket med fordelsleverandørene til LOfavør om hva du bør tenke på når du skal leie bolig. Fremtind, SpareBank 1, EiendomsMegler 1, HELP og Legalis er alle eksperter innenfor sine områder, og her er deres beste råd til deg.
1. Få hjelp til å lese over leiekontrakten
2. Krev depositumskonto
3. Ta bilder når du flytter inn
Få hjelp til å lese over leiekontrakten
Sørg for at du får tilsendt leiekontrakten før du skal signere den. Sjekk at de viktigste punktene er inkludert, som hvor mye du skal betale hver måned, hva som er inkludert i leien, hvor lang oppsigelsestiden er og om utleieren har satt opp en bindingstid.
Det er vanskelig å vite hva du skal være oppmerksom på første gang du ser en leiekontrakt. Derfor er det lurt å få venner og familie til å se over den sammen med deg, eller få advokathjelp slik at du ikke havner i leiefella.
Krev depositumskonto
Det er vanlig at utleier vil ha et depositum før du flytter inn. Det er først og fremst en sikkerhet for utleieren i tilfelle du ikke betaler husleien eller om det oppstår utgifter i leieforholdet. Her gjelder det å ha orden i sysakene! Depositumet skal settes inn på en sperret konto i ditt navn, og det er du som skal ha opptjente renter når leieforholdet avsluttes. Samtidig er det utleier som skal dekke utgiftene knyttet til kontoen. Husk at pengene aldri skal overføres til utleier, betales kontant eller blandes med andre midler.
Størrelsen på depositumet kan være på opptil seks måneders husleie, selv om tre måneder er det vanligste. Det er snakk om mye penger. For å være sikker på at alt går riktig for seg, kan du få hjelp fra en advokat til å se over avtalen med sine trente øyne.
Ta bilder når du flytter inn
Selv om leiligheten ikke er din, har du likevel et ansvar for å behandle den pent. Bli enig med utleier hva du kan og ikke kan gjøre. Har du lov til i spikre opp plakater? Kan du male veggene? Uavhengig av hva du planlegger å gjøre, er det lurt å ta bilder av leiligheten når du flytter inn. Da unngår du misforståelser når du en gang skal flytte ut.
Bilder er også nyttig dokumentasjon av eiendelene dine. Du tenker kanskje at du ikke eier så mye, men du har nok mer enn du tror. Møbler, klær, elektronikk og bøker. Hvis du studerer og ikke har endret folkeregistrert adresse, er du mest sannsynlig dekket av dine foreldres innboforsikring. Hvis ikke er Norges beste innboforsikring en del av medlemskapet ditt hvis du er medlem av et LO-forbund. Skulle det skje noe, kommer bildene godt med i skadeoppgjøret. Forsikringen er uten øvre forsikringssum. Det betyr at du får erstatning for alle tingene dine – så lenge du husker hva du har. Innboforsikringen inkluderer også ansvarsforsikring for deg som person og rettshjelp om du kommer i konflikt med utleier.