Egen pensjonskonto gjør sparingen enkel, oversiktlig og lønnsom

Publisert: Mar 30, 2022 | Kategori: Bank

Er du blant dem som stoler på at arbeidsgiveren din har en god pensjonsavtale? Det er du ikke alene om, men det kan lønne seg å sjekke om det faktisk stemmer.

Vi har tatt en prat med en produktansvarlig for LOfavør sine pensjonstilbud for å få svar på noen av de vanligste spørsmålene knyttet til pensjonssparing og Egen pensjonskonto (EPK). Det er nemlig ikke så komplisert som mange tror.

Hva er Egen pensjonskonto?

Det er mange som ikke har oversikt over hvor mye pensjon de får når de blir pensjonister. Det var også utgangspunktet for at Egen pensjonskonto ble innført i 2021. Tjenestepensjon har lenge vært obligatorisk for arbeidsgivere i det private, og de fleste har valgt innskuddspensjon. Det betyr at hvis du har byttet jobb, én eller flere ganger, så har du tjent opp pensjon hos flere arbeidsgivere. Det har også gjort det vanskelig å få oversikt over pensjonen – fram til nå. Det forteller Åse Blomkvist som er leder for salg og distribusjon i SpareBank 1 Forsikring.

– Egen pensjonskonto henter inn all sparing fra innskuddspensjon i tidligere arbeidsforhold, og samler den på samme konto som din nåværende arbeidsgiver sparer innskuddspensjonen din på. Da oppnår du to ting. Det første er at du får bedre oversikt over hvor mye kapital du har spart opp. Det andre er at du får konkurranseutsatt sparingen du hadde fra før, ved at den får samme pris på forvaltningen som arbeidsgiveren din betaler til sin leverandør.

Men det stopper ikke der. I tillegg til at all sparingen nå er slått sammen, kan du selv bestemme hvem som skal forvalte pensjonen din. Med andre ord kan du velge om du vil fortsette å spare hos leverandøren som arbeidsgiveren din har valgt, eller om du skal gå for en selvvalgt leverandør.

Bør jeg bytte leverandør?

Selv etter at Egen pensjonskonto ble innført, er det mange som lener seg tilbake og stoler på at arbeidsgiverens leverandør er god nok. Hvor sikker denne antakelsen er, vil ofte avhenge av hvor du jobber.

– Man kan spørre seg hvem som er den største gruppen av arbeidsgivere i landet. De fleste av oss jobber i små og mellomstore bedrifter, mens en mindre andel jobber i store virksomheter og konsern som er mer profesjonelle på innkjøp. Av den grunn har de ofte bedre vilkår på sine pensjonsordninger enn mange av de mindre, sier Blomkvist.

Størrelsen på virksomheten trenger likevel ikke å være utslagsgivende. Uansett hvor du jobber, kan det være mange gode grunner til å undersøke hvordan avtalen til arbeidsgiveren din ser ut. En av grunnene er at det kan være penger å hente ved å bytte leverandør.

– Hvis du flytter din egen pensjonskonto til en selvvalgt leverandør, skal arbeidsgiveren din fortsatt betale sin andel av forvaltningsgebyrene. LOfavør Egen pensjonskonto er et slikt selvvalgt tilbud. Det arbeidsgiveren din skulle betalt i gebyrer til sin leverandør, blir overført til din LOfavør Egen pensjonskonto sammen med den månedlige sparingen. Hvis gebyret du betaler hos LOfavør er lavere enn det arbeidsgiveren din betaler til sin leverandør, puttes det overskytende beløpet rett inn på sparekontoen din. Med renters renter-effekt gir det deg en enda høyere pensjon. Om du velger en leverandør med lave omkostninger, vil mest mulig av pengene dine faktisk gå til din pensjon, sier hun.

Enkelt å flytte pensjon

Økt pensjon er i seg selv motivasjon nok til å undersøke alternativene. Når det i tillegg er enkelt å få oversikt – og ikke minst bytte – er det ikke mye som bør holde deg tilbake, mener Blomkvist. Hun kommer med en tydelig oppfordring til de som sitter på gjerdet.

– Bruk et kvarter på det. Logg deg inn på norskpensjon.no , finn opptjeningen din og se hvor mye som står på kontoen. Her kan du også undersøke hva arbeidsgiveren din betaler i gebyr, og sammenligne det med tilbudet fra LOfavør og andre leverandører. Hvis du betaler mindre i gebyr hos andre enn det arbeidsgiveren din betaler, og du ikke tror at din arbeidsgivers leverandør vil levere bedre avkastning, så er svaret klart. Da bør du flytte.

Det er SpareBank 1 Forsikring som forvalter LOfavør Egen pensjonskonto. Derfor har Blomkvist god kontroll på hvordan flytteprosessen ser ut for medlemmer av et LO-forbund som vil bytte leverandør. Hun opplever at mange blir overrasket over hvor enkelt og lønnsomt det er.

– Det er bare snakk om noen få klikk før flyttingen er unnagjort. Det er tre steg du må gjennom. Først går du inn på LOfavør og ber om et tilbud. Så må du gi oss en fullmakt til å hente inn dataene vi trenger. Deretter svarer du på to spørsmål om pensjonssparingen. Når det er gjort, ordner vi resten.

Fint for deg. Bra for mange.

LOfavør Egen pensjonskonto er et selvvalgt tilbud som medlemmer med innskuddspensjon kan velge å flytte sparingen sin til.

– Med over 300.000 yrkesaktive medlemmer i private bedrifter som kan velge å flytte arbeidsgivers innskuddspensjon til LOfavør Egen pensjonskonto, har forbundene benyttet sin innkjøpsmakt til å sikre medlemmene et svært konkurransedyktig alternativ til arbeidsgivers pensjonsleverandør. Det er kraften som forbundene har i sin medlemsmasse som gjør at LOfavør ofte har bedre pensjonsvilkår enn landets bedrifter, sier Blomkvist.

Sammen med SpareBank 1 Forsikring har LOfavør utviklet en kalkulator som gjør det enkelt for deg å få oversikt over pensjonen din. Og ikke minst hvilke besparelser du kan gjøre på gebyrer ved å ta grep om din egen pensjonskonto.

Test pensjonskalkulatoren her.

Les mer om LOfavør Egen pensjonskonto

Klikk her