Penger og verdier er kanskje ikke det mest romantiske samtaleemnet du kan tenke deg, men det er et viktig tema å ta opp når man lever sammen. Ikke bare med tanke på den daglige økonomien, men også når det gjelder større verdier som bolig.
– Tenk på alle problemene dere unngår ved å ha klare avtaler fra start. Par som er samsnakket unngår gnisninger underveis og slipper de daglige pengediskusjonene, forteller advokat Ane Torbergsen engasjert.
Hun jobber med familierett i HELP, som er LOfavørs samarbeidspartner og leverandør av og mener at det å skrive en avtale om hvordan man fordeler verdier er kjærlighetserklæring i seg selv. Og at det er noe alle bør gjøre.
– Dette gjelder de fleste av oss. Det er stor sannsynlighet for at du er samboer eller gift ved et tidspunkt. Mens andre er sammen til de dør, og da skal det også foretas en deling av verdier, forteller hun.
Ulike livssituasjoner krever ulike avtaler, og som par har dere stor frihet til å velge den ordningen som passer dere best. Det er nemlig noen forskjeller mellom det å være samboere og det å være gift som det er lurt å være klar over.
Samboerkontrakt om stort og smått
Når du flytter sammen med kjæresten din, er det en gyllen anledning til å få en oversikt over hvem som tar med seg hva inn i samboerskapet og hva dere eier sammen. Det kan dere gjøre i en samboerkontrakt, der eiendeler av en viss verdi skrives ned etter hvert som de dukker opp. I kontrakten kan dere også bli enige om hvordan verdiene fordeles dersom kjærligheten tar slutt. Hvor stor del av boligen dere eier er også en essensiell del av en god samboerkontrakt.
– Skal dere kjøpe bolig, vil dere enten ta opp lån sammen eller hver for dere, i tillegg til å gå inn med egenkapital. Hvis dere ikke går inn med like mye, skal dere eie med litt forskjellig eierbrøk. Sørg for at den beregnes riktig, slik at den ligger som en underliggende avtale så lenge dere lever sammen, sier Torbergsen.
Hvis du flytter inn i en bolig som kjæresten din allerede eier, stiller saken seg litt annerledes.
– Da bør du være forsiktig med å betale ned på lånet uten å ta del i eierskapet. Ha en avtale som sier noe om hvilken grad du blir medeier etter hvert, anbefaler hun.
Uansett hvilken situasjon dere befinner dere i, er budskapet til Torbergsen klart.
– Ikke vent med å ta praten. Det finnes ikke noe viktigere å skrive avtale om.
Theresa Lie er medlem av Fagforbundet og har selv benyttet seg av LOfavør Advokatforsikring for å få ordnet samboerkontrakt og testamente. Selv syns hun ikke at temaet var vanskelig å ta opp, men kan forstå at andre syns at det er litt vrient.
– Jeg har ikke hatt det problemet, men vi er alle forskjellige. Enkelte har problemer med å ta opp slike ting, derfor er det greit at advokaten gjør det for dere og stiller direkte spørsmål om hvem som eier hva. Samtidig tenker jeg at det er lurt å ha tatt en prat om disse tingene før man møter advokaten for en samtale, forteller hun.
Nå som Theresa har avtalene på plass, er hun godt i gang med å tipse andre om å gjøre det samme.
– Jeg har anbefalt forsikringen til mange av kollegene mine. Det er en liten sum å betale i måneden sammenlignet med hva det vil koste å bruke en advokat. Uten advokatforsikring kan det fort bli dyrt, sier hun.
Ekteskap – en stor endring
Etter å ha vært sammen en stund, er det flere som tar forholdet et steg videre og gifter seg. Midt oppi bryllupsforberedelser og romantikk er det mange som ikke er klar over at ekteskapet også er en stor økonomisk endring. Når du gifter deg er det nemlig bestemt etter loven at alt du tjener og mottar av verdier skal deles ved et brudd, også kalt felleseie.
– Det er nok mange som har hørt om felleseie og at ting deles ved et brudd, men tror at det kun omfatter boligen. Slik er det ikke. Det gjelder også lønnsinntekter, oppsparte midler og andre verdier du tilegner deg gjennom ekteskapet. Alt dette skal deles. Derfor er det mange som går på en smell, fordi de tenker at de kan ta med seg verdiene sine ut av ekteskapet, noe bestemmelsen om felleseie setter en stopper for, sier advokat Torbergsen.
Dersom dette ikke er riktig løsning for dere, bør dere vurdere å inngå en ektepakt. Gjennom en ektepakt kan dere sikre at verdiene deres ikke deles ved skilsmisse, og det vil gjøre fordelingen lettere for arvinger om en av dere går bort.
– Det er egentlig verdens enkleste sak å få det gjort. Først må paret ta kontakt med oss og sende oss noen økonomiske og personlige opplysninger. Deretter tar vi en samtale med paret og lager et utkast til ektepakt som de tar en vurdering av. Når det er godkjent, er alt i orden og ektepakten kan ferdigstilles med signaturer, avslutter hun.
Advokathjelp til mer enn romantiske forhold
Det å bli samboer eller å gifte seg er bare noen situasjoner der råd og hjelp fra en advokat kommer godt med.
– Før eller siden vil du mest sannsynlig havne i en situasjon der du kan trenge hjelp fra en advokat. Samlivsbrudd og dødsfall er dessverre en del av livet, også er det mange andre områder advokatforsikringen kan hjelpe med i tillegg, sier hun.
Flere forbund har inngått kollektiv avtale på LOfavør Advokatforsikring til en gunstig pris. Du betaler ingen timepris for advokathjelp, kun forsikringspremie.
Sjekk om forbundet ditt har en kollektiv avtale gjennom lenken nedenfor. Dersom ditt forbund ikke har kollektiv avtale, kan du også kjøpe forsikringen individuelt gjennom LOfavør.