Vi har tatt en prat med fordelsleverandørene til LOfavør om det å kjøpe bolig sammen. Fremtind, SpareBank 1, EiendomsMegler 1, HELP og Legalis er alle eksperter innenfor sine områder, og her er deres beste tips til deg.
1. Du har ingenting å tape på å ta en prat med banken
2. Ha skjerpede sanser på visning
3. Opprett en samboerkontrakt – i kjærlighetens navn
4. Fordel utgiftene rettferdig
Du har ingenting å tape på å ta en prat med banken
For at banken skal tilby deg et boliglån, må du tilfredsstille noen krav. Først og fremst er det viktig å være klar over at du ikke kan låne mer enn 85 prosent av det boligen koster. Det betyr at du må stå for 15 prosent i egenkapital. Husk også at du ikke kan låne mer enn fem ganger inntekt. Banken vurderer blant annet betalingsevnen din: Om du har fast inntekt, om du tåler en eventuell renteoppgang og om du kan håndtere utgiftene som følger med lånet. Hvis dere er to som skal kjøpe sammen, har dere flere strenger å spille på.
Det er en fordel å vise til oppsparte midler, for eksempel at du har spart på LOfavør BSU . Det kan nemlig påvirke hvor mye du kan låne. Hvis du er usikker på hvordan den økonomiske situasjonen din påvirker muligheten for å låne penger til bolig, bør du ta et møte med banken. Som medlem av LOfavør får du tilgang til gode avtaler på førstehjemslån og boliglån for unge hos SpareBank 1 Østlandet og SpareBank 1 SMN. Avtalene gir deg nemlig noen av landets beste renter. Du får også en egen rådgiver som hjelper deg med å sette opp en plan for økonomien din.
Ha skjerpede sanser på visning
Når du har fått finansieringsbevis fra banken, kan moroa begynne. Før du drar på visning bør du lese salgsoppgaven og tilstandsrapporten godt. Det gir deg en oversikt over leilighetens størrelse, alder og byggemåte, i tillegg til opplysninger om boligens standard.
Bruk litt ekstra tid på å sette deg inn i tilstandsrapporten. Her beskrives de forskjellige delene av boligen ved hjelp av et graderingssystem som går fra TG0 til TG3. TG0 er den beste scoren og betyr at det ikke finnes noen avvik. Vær derimot oppmerksom om noe er merket med TG2 eller TG3. Det innebærer alt fra vesentlige til alvorlige avvik, noe som kan bli dyrt å fikse.
Når du er på visning bør du bruke øyne, ører og nese – og ikke minst hodet. Tenk på kvalitet fremfor skjønnhet. Mange henger seg opp i det visuelle, men det er viktigere at leiligheten er i god stand. Det kosmetiske kan du fikse på lengre sikt.
Opprett en samboerkontrakt – i kjærlighetens navn
Når man kjøper bolig med kjæresten er det viktig å ha klare avtaler om hvem som eier hva, og hvordan dere løser det hvis kjærligheten en gang tar slutt. Det er kanskje ikke så romantisk, men prøv å se på det som en kjærlighetserklæring. Få det ned på papiret. Da unngår dere unødvendige krangler framover. Det er mer belastende å stå i et kjipt brudd, enn å ta samtalen allerede fra start.
Opprett en samboerkontrakt. Hvis dere ikke har en skriftlig avtale, forholder man seg kun til det som står i kartverket. Det stemmer ikke nødvendigvis med virkeligheten. Hvis en av dere har spyttet inn mer egenkapital eller tar en større del av gjeldsansvaret, har vedkommende en større sameieandel enn den andre. Hvis dere er usikre på om alt er gjort på riktig måte, kan dere få hjelp av en advokat til å sette opp kontrakten for dere.
Fordel utgiftene rettferdig
Selv om samboerkontrakten tar seg av de store tingene, er det lurt å bli enige om hvordan man løser det økonomiske i hverdagen også. Opprett noen felleskontoer: En som faste utgifter trekkes fra, en matkonto og en sparekonto som kan brukes som buffer eller til ting dere ønsker dere. Det er heller ikke sikkert at dere har samme lønnsnivå. Da kan det vært en idé at utgiftsfordelingen gjenspeiler nettopp det.
Innboforsikring er en basisforsikring som alle må ha – med mindre dere er samboere. Da holder det at én av dere har innboforsikring, så lenge dere har samme folkeregistrerte adresse. Er du medlem av et LO-forbund, er LOfavør Innboforsikring en del av medlemskapet ditt. Og hvis begge er medlemmer, slipper dere egenandel.
Når du du og kjæresten din har tatt opp lån sammen, bør dere ta en prat med en rådgiver i banken for å kartlegge hvilke personforsikringer dere trenger. Livsforsikring , ulykkesforsikring og uførepensjon kan trygge den økonomiske situasjonen deres om noe skulle skje med en av dere.