Boligdrømmen ble virkelighet

Publisert: Mar 06, 2024 | Kategori: Ung

Da Vilde og Sondre vant budrunden i fjor var det med skrekkblandet fryd. Tenk om de hadde kjøpt katta i sekken? Frykten satt ikke lenge i kroppen – de hadde tross alt forberedt seg godt.

Nå har det gått 2 år siden paret trakk det lengste strået og ble boligeiere. Vilde og Sondre har bodd seg inn i leiligheten og kan se tilbake på prosessen de har vært gjennom og har gjort seg noen nyttige erfaringer de gjerne deler. I tillegg har vi tatt en prat med LOfavørs fordelsleverandører Fremtind, SpareBank 1, EiendomsMegler 1, HELP og Legalis om det å kjøpe bolig. Her er deres tips til deg.

Store drømmer på få kvadratmeter

Det er ingen tvil om at her bor det et ungt og urbant par. Alt er gjennomtenkt i den intime leiligheten. Her har du en bokhylle som også fungerer som minikontor, og over sofaen er sykkelen til Sondre pent plassert som et kunstverk på veggen.

– Det gjelder å se potensialet til leiligheten og hvordan du kan leve i den selv. Ikke hvordan den ser ut på visning, forteller Vilde.

Når det er sagt så satset blindt ikke paret alt på den første og beste leiligheten de så på. Veien til egen bolig var lenger enn som så, både med tanke på forberedelser, økonomi og antall budrunder de deltok i.

Først måtte paret møte banken for å få orden på finansieringen. For å kunne kjøpe bolig må du som hovedregel ha 15 prosent av det boligen koster i egenkapital. Derfor er LOfavør BSU en gunstig måte å spare på for å oppnå det. Du får en rentefordel på 0,25 prosentpoeng på toppen av bankens allerede høye BSU-rente, i tillegg til et skattefradrag på inntil 2.750 kroner i året. Som medlem får du også tilgang på førstehjemslån og  boliglån for unge hos SpareBank 1 Østlandet og SpareBank 1 SMN. De gir deg en av landets beste renter.

Etter at Vilde og Sondre hadde snakket med banken, begynte de å se etter drømmeleiligheten. Paret gikk grundig til verks og gransket dokumentasjonen til leilighetene de var interesserte i for å sikre at alt var på stell.

– Vår anbefaling til andre som nå er på jakt etter leilighet er å lese tilstandsrapporten nøye. Den sier mye om kvaliteten på leiligheten og bidrar til å gi deg et godt bilde av hva du kan forvente. Hadde vi ikke gjort det, kunne vi fort ha gått på en smell, sier Sondre.

Visning etter visning. Budrunde etter budrunde. Til slutt klaffet det, og nesten alle ønsker ble innfridd.

– Vi hadde en liste med krav da vi først begynte letingen, men til slutt endte vi opp med å prioritere balkong og beliggenhet, forteller Vilde.

– Så da mistet vi et soverom, skyter Sondre inn med et glimt i øyet.

Samboerkontrakt

Manglende soverom til tross, paret har funnet seg godt til rette i leiligheten. Det tok imidlertid litt tid. Vilde og Sondre hadde ikke bodd sammen før, så hvordan skulle husarbeidet og andre gjøremål egentlig fordeles dem imellom? Heldigvis har det vist seg at paret passer godt sammen, også på det området.

– I starten delte vi kjøleskapet mellom oss. Den øverste delen var min og den nederste var hennes. Men nå spiser vi sammen. Det er enklere, sier Sondre.

– Vi krangler heller aldri om husarbeidet. Jeg liker å støvsuge, mens Vilde syns det er greit å vaske, så da har vi fordelt oppgavene deretter, fortsetter han.

– Også har vi opprettet en felleskonto som vi setter inn penger på hver måned. Det har blitt en rutine på lik linje med å betale boliglånet, legger Vilde til.

I tillegg til at det praktiske i hverdagen fungerer bra, har paret løftet blikket og sørget for å ha klare avtaler om hvem som eier hva. Det er ingen som planlegger at forholdet skal ta slutt, men som par har man lite å tape på å ta en prat om hva man skal gjøre om det mot formodning skjer.

– Samboerkontrakt er det viktig å ha. Vi brukte en mal vi fant på nettet som vi fylte ut med det som var relevant for oss, forteller Vilde.

– Det er ganske rett fram. Hun får det hun har betalt for og jeg får det jeg har betalt for. Men heldigvis har vi ikke fått bruk for den enda, sier Sondre og humrer.

I Vilde og Sondres tilfelle var det enkelt, men slik er det ikke for alle. Hvis en av dere har betalt mer egenkapital eller tar en større del av gjeldsansvaret, har personen en større sameieandel enn den andre. Hvis dere er usikre på om alt er gjort på riktig måte, kan dere få hjelp av en advokat til å sette opp kontrakten for dere.

Når du og kjæresten din har tatt opp lån sammen, bør dere også ta en prat med en rådgiver i banken for å kartlegge hvilke personforsikringer dere trenger. Livsforsikring , ulykkesforsikring og uførepensjon kan gjøre den økonomiske situasjonen deres tryggere om det skulle skje noe med en av dere.

Salg i det fjerne

Paret har jobbet hardt for å få det som de vil i leiligheten. Nå er oppussingen ferdig og tiden er inne for å nyte resultatet.

– Vi er veldig fornøyde. Nå er det virkelig vår leilighet. «Her bor Vilde og Sondre» pleier folk å si når de kommer innom, så vi må ha gjort noe rett, sier Vilde.

– Oppussingen kostet oss litt, men det var det verdt. Vi har fått det akkurat slik vi ville, så vi håper at vi får noe igjen for det den gangen vi selger, legger Sondre til.

Salg av leiligheten står på ingen måte øverst på listen. Likevel har paret gjort seg noen tanker om hva slags megler de ønsker seg når den tid kommer. Og som alltid er de stilsikre i valget sitt.

– Når vi en gang skal selge må vi finne en megler som vi kan stole på og som snakker vårt språk, mener Vilde.

– Ja, en megler som matcher oss. En som er litt jordnær. Kanskje en med tweed-dress, fortsetter Sondre.

LOfavør kan ikke garantere for meglerens antrekk, men som medlem får du trygghetsgaranti dersom du selger bolig eller fritidseiendom gjennom EiendomsMegler 1 . Du får også gratis verdivurdering og betaler ingen honorarer dersom boligen ikke er solgt etter seks måneder.

Les også:

Tre ting å tenke på når du skal leie bolig
Fire tips til deg som skal kjøpe bolig med kjæresten