Vær tidlig ute, vær deg selv og en god kollega

Publisert: Jun 26, 2023 | Kategori: Ung

Læringskurven er bratt når du begynner i ny jobb. Særlig hvis det er din aller første. Det kan Niaz skrive under på etter at han begynte som kokkelærling i fjor. Etter et år over grytene har han lært seg noen triks, både om mat og om arbeidslivet.

Fra rolige dager på gutterommet til høy temperatur på kjøkkenet til en av Oslos beste restauranter. Livet til Niaz har forandret seg mye siden han pakket sakene sine, flyttet hjemmefra og brettet opp ermene på kokkeuniformen for et år siden. Endelig skulle han få jobbe med lidenskapen sin sammen med mennesker som brenner for det samme som ham.

– Det beste med å jobbe som kokkelærling er å være en del av bransjen. I tillegg til å tilbringe mye tid med kollegene mine, har jeg blitt godt kjent med lærlinger og kokker som jobber på andre restauranter i byen, forteller Niaz engasjert.

­– Men det verste er at jeg måtte flytte hjemmefra. Nå må jeg fikse ting på egen hånd, og selv om jeg fortsatt treffer barndomsvennene mine, ser jeg dem ikke like ofte som jeg gjorde før, legger han til.

På egne ben

Helt alene er han imidlertid ikke. Når han ikke jobber med likesinnede i restauranten, bor han sammen med andre som befinner seg i samme situasjon, med de samme interessene som seg selv. Det er mat som gjelder, og slikt blir det samhold av.

– Jeg bor i kollektiv sammen med tre andre kokkelærlinger. Vi har blitt som en liten familie som snakker sammen om alt, enten det er utfordringer vi møter på jobb eller privat.

En av utfordringene til kokkekollektivet handler om økonomi. Husleie, internett og strøm skal betales til riktig tid. Og når alt er gjort opp, skal det helst være litt penger igjen også. Det krever planlegging.

– Noen måneder bruker jeg mer penger enn andre, men jeg får det alltid til å gå opp. Jeg sparer litt i de månedene jeg har mulighet til det, slik at jeg har noe å ta av når det trengs. I tillegg har faren min hjulpet meg med å sette opp et budsjett som jeg prøver å holde meg til, sier Niaz.

Ifølge SpareBank 1, som er LOfavørs samarbeidspartner, kan det hjelpe å opprette flere kontoer i nettbanken for å få oversikt over økonomien. I tillegg til brukskontoen din, kan du for eksempel ha en konto for husleie, sparing og andre utgifter. Da kan du enkelt fordele pengene dine den dagen du får lønn, slik at du ikke bruker mer enn du har.

I tillegg er boligsparing for ungdom (BSU) er en gunstig måte å spare på, der alle monner drar. Uansett hvor mye du sparer i måneden, handler det vel så mye om å etablere vanen. Før du vet ordet av det har du spart mer enn du tror, og med BSU-sparing får du også fradrag på skatten.

Øvelse gjør mester

Gode rutiner er gull verdt, også i arbeidslivet. Det har Niaz erfart i sin tid som lærling. For å unngå at mange kokker blir til mye søl, har alle som jobber på restauranten egne oppgaver som utføres til punkt og prikke for at maskineriet skal fungere så knirkefritt som mulig.

– Å begynne som lærling var en stor overgang. Restaurantbransjen kan være ganske intens til tider. For at alt skal gå riktig for seg, er tonen på kjøkkenet hard, men pedagogisk. Tempoet er høyt, men når vi alle fungerer sammen er det veldig gøy, sier Niaz.

For til tross for den tøffe tonen, ligger det samhold og et godt arbeidsmiljø i bunnen. Alle jobber for å nå det samme målet om at restauranten skal være så bra som mulig. Det forutsetter også at alle vet hva de skal gjøre, at de trives på arbeidsplassen, og at de har et sted å gå hvis det motsatte er tilfelle.

–  For å ha tillit til arbeidsgiveren din tror jeg det er viktig med ryddige avtaler og kontrakter. Restauranten jeg jobber for har gode systemer som gjør det enkelt å ha oversikt over lønn, overtidstimer og ferie. I tillegg er terskelen lav for å ta opp ting.

De fleste har det bra på jobb. Likevel er det mange unge som har spørsmål om rettighetene sine eller trenger råd om hvordan en vanskelig situasjon kan løses. Som medlem i et LO-forbund får du hjelp hvis noe er vanskelig på arbeidsplassen.

I tillegg er Norges beste innboforsikring en del av medlemskapet ditt. Forsikringen har ingen øvre forsikringssum. Det betyr at du får erstatning for alle tingene dine, så lenge du husker hva du har. I tillegg får du tilgang til mange gode avtaler gjennom fordelsprogrammet LOfavør.

Les også:
Slik får du en god start i din første jobb
Tre ting å tenke på når du skal leie bolig
Gode råd til deg som skal flytte inn i kollektiv